Основне језичке групе у Европи и место српског језика у породици словенских језика

Основне језичке групе у Европи и место српског језика у породици словенских језика

Сматра се да данас у свету постоји око 7100 живих језика. У њих се не убрајају вештачки језици (компјутерски) и мртви језици. 


Према Библији, сви људи су говорили једним језиком док нису пожелели да саграде Вавилонску кулу и на тај начин досегну до небеса. Због њихове охолости  на земљу је стигла божја казна да се људи више не разумеју, односно да не говоре једним језиком и да не могу да се споразумеју. Након тога људи су се раселили по свету. Овако је у Библији објашњена разноликост језика и раса. 



Језици који имају исто порекло чине језичку породицу. Већина европских језика потиче од праиндоевропског језика и припада индоевропској језичкој породици.


Тим језиком се говорило, како се сматра, у трећем миленијуму пре нове ере у јужној Русији. Прасловенски језик је део индоевропске језичке породице. 


Породице се деле на гране, а гране на групе језика.


Из праиндоевропског језика настало је више породица језика: словенска, германска, романска (италска), келтска и друге, као и засебни језици: грчки, албански, јерменски, који немају сроднике.


Германски језици су: енглески, немачки, дански, шведски, норвешки, холандски.

Романски језици су: шпански, португалски, француски, италијански, румунски.

Келтски језици: шкотски, ирски, велшки.


Прасловенски језик је најстарији словенски језик, од којег су се развили сви словенски језици.


У свету постоји много језичких породица. Префикс пра- се користи за језике из далеке прошлости: праиндоевропски, прасловенски.


Групи словенских језика припада и српски језик, који води порекло од праиндоевропског.



Коментари